Parket en vloerverwarmingOp internet kunt u van alles lezen over de combinatie vloerverwarming-parket. Gaan ze goed samen? Jawel! Maar u let toch best op een aantal zaken als u vloerverwarming en parket combineert. Parketwerken Willems geeft u enkele tips over deze complexe materie.

Kies voor een degelijk 3-laagse parket of een multiplex meerlaags parket

Het gaat erom dat uw parket niet teveel mag ‘werken’. Een parket ‘werkt’ (=zet uit, krimpt, enz.) bij temperatuurverschillen (bv. door vloerverwarming) en onder invloed van omgevingsfactoren zoals vochtigheid.

Een massief parket is heel gevoelig voor temperatuurverschillen en vochtigheid en is daarom niet de beste optie als u ook vloerverwarming wilt. Een massief parket ‘werkt’ teveel bij vloerverwarming. In sommige gevallen kan een massief parket wel met vloerverwarming. We bekijken graag of het bij u wel kan.

Bij een 3-laags parket of een multiplex meerlaags parket wordt het natuurlijke ‘werken’ tegengegaan door de samenstelling van dit soort parketvloeren.

Een 3-laags parket is namelijk een samengesteld parket, opgebouwd uit drie lagen. 3-laags parket bestaat uit een toplaag van een bepaalde houtsoort, een tussenlaag van kopse latten (in de breedte) die de werking van het hout tegengaan. De derde onderste laag is een houten plaat die de totale vormvastheid en stevigheid garandeert.

Multiplex meerlaags parket is ook een samengesteld parket dat bestaat uit een toplaag van een bepaalde houtsoort die gelijmd is op een multiplexplaat.

Uw meerlagig parket mag niet te sterk isoleren

Vloerverwarming ligt in de chape onder uw vloer. De warmte moet dus door de vloer kunnen dringen. Hout is van nature een sterkere isolator dan bijvoorbeeld tegels. De parketvloer mag dus niet te dik en dus niet te isolerend zijn. Technisch gezien mag de warmteweestand (of de R-waarde) van uw parket maximaal 0,18 bedragen, wilt u een efficiënte vloerverwarming. Wij raden u ook aan om de installateur van uw vloerverwarming op de hoogte te brengen dat u van plan bent parket te laten plaatsen. U doet er ook goed aan hem de dikte van het parket te laten weten. Zo kan hij er rekening mee houden als hij de technische aspecten van uw vloerverwarming berekent.

Kwalitatief hoogstaand 3-laags of multiplex meerlaags parket

De lagen in uw meerlagig parket moeten 100% perfect verlijmd en geperst zijn. Anders verloopt de warmtegeleiding van uw vloerverwarming niet ideaal. Parketwerken Willems plaatst enkel perfect verlijmde meerlagige parketvloeren.

Vol verlijmen

Parketwerken Willems verlijmt uw 3-laags of muliplex meerlaags parket vervolgens vol op de chape.

Vol verlijmen betekent dat we de chape volledig instrijken met een professionele lijm waarop we dan uw parket plaatsen. De tanden en groeven van de planken verlijmen we niet. Laat bij vloerverwarming uw parket nooit zwevend plaatsen, zonder verlijming, of met een isolatielaag eronder. Dit zorgt voor veel extra isolatie, wat net niet de bedoeling is bij vloerverwarming.

Graag meer uitleg op maat van uw project? Of een concreet voorstel?

Bel 0477 22 97 88 of mail ons
Bel 0477 22 97 88 of mail ons